میتوان گفت که زنجبیل یکی از سالمترین و البته خوشمزهترین ادویهها است. این گیاه سرشار از مواد مغذی و ترکیبات زیستی فعال است که خواص بینظیری برای بدن و مغز انسان دارند. اگر بدانید که زنجبیل چقدر مفید است، همیشه در خانه، زنجبیل تازه یا خشک آن را ذخیره میکنید. در ادامه قصد داریم 11 تا از خواص زنجبیل، این گیاه بینظیر را که توسط تحقیقات علمی تأیید شدهاند برای شما بازگو کنیم.
خواص زنجبیل
1. زنجبیل سرشار از مادهای با خواص دارویی قوی به نام گینگرول است
زنجبیل گیاهی است گلدار متعلق به خانواده Zingiberaceae است که رویشگاه اصلی آن کشور چین بوده و ازآنجا به جهان معرفیشده است. میتوان گفت که گیاه زنجبیل به زردچوبه، کاردیمان و گلنگل نیز نزدیکی نژادی دارد. در گیاه زنجبیل بخشی که عموماً مورد استفاده خوراکی قرار میگیرد همان ریزوم یا بخش زیرین ساقه گیاه است که معمولاً بهعنوان ادویه کاربرد داشته و آن را ریشه زنجبیل و یا بهطور خلاصه زنجبیل مینامند.

گیاه زنجبیل پیشینهای طولانی در طب سنتی دارد و به دلیل خواص دارویی بیشمار، بهعنوان جایگزین بسیاری از داروهای شیمیایی به کار گرفته میشود. اگر بخواهیم چند نمونه از بیماریها و مشکلات عمومی که در طب سنتی از زنجبیل برای درمان و تسکین آنها استفاده میشود را نام ببریم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
کمک به هاضمه
کاهش تهوع
کمک به درمان سرماخوردگی و آنفولانزا
از بین بردن جای زخم
رفع درد عضلات
زنجبیل را میتوان بهصورتهای تازه، خشکشده، پودر آسیاب شده، بهصورت روغن و یا شربت مصرف نمود و از خواص شگفتانگیز آن بهرهمند شد. همچنین از زنجبیل در تهیه غذاهای فرآوری شده و آماده و یا در مواد آرایشی و بهداشتی نیز استفاده میگردد. زنجبیل عطروطعم بینظیر خود را به وجود روغنهای طبیعی در ترکیب خود مدیون است که از آن جمله مهمترین آنها میتوان از ژینگرول نام برد که ترکیب اصلی فعال موجود در گیاه زنجبیل میباشد و بسیاری از خواص دارویی مشاهده شده در این گیاه به دلیل وجود این عنصر خاص است که اثرات ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی فراوانی نیز دارد.
2. زنجبیل درمان کننده انواع تهوع بهخصوص انواع صبحگاهی آن است
گیاه زنجبیل اثر زیادی بر کنترل و درمان تهوع دارد بهطوریکه از گذشتههای دور بهعنوان درمانی برای بیماریهای ناشی از دریازدگی و دریانوردی تجویز میشده است. همچنین زنجبیل میتواند تهوع پس از عملهای جراحی را نیز کاهش داده و برطرف کند. در بیماران مبتلا به سرطان که تحت شیمیدرمانی قرار میگیرند و تهوع یکی از عوارض متداول پس از شیمیدرمانی است، تجویز زنجبیل اثر خوبی را بر روی بیماران برجای گذاشته و موجب کاهش حس تهوع و سرگیجه شده است.

بیشترین مطالعات انجامشده بر بررسی تأثیر زنجبیل بر تهوع ناشی از بارداری و بیماریهای صبحگاهی بوده است. بر اساس 12 سری بررسی انجامشده بر روی بیش از 1278 زن باردار این نتیجه بهدستآمده که مصرف 1.1 تا 1.5 گرم زنجبیل میتواند میزان علائم تهوع را بهطور چشمگیری کاهش دهد. البته تأثیر زنجبیل بیشتر بر علائم تهوع قابل مشاهده بود و بر استفراغ تأثیر چندانی را نشان نداد.
درست است که زنجبیل یک گیاه مفید و بیخطر است بااینحال برای مصرف آن در دوران حاملگی حتماً با پزشک خود مشورت کنید چراکه برخی از شواهد نشان میدهد که مصرف زیاد از حد زنجبیل در دوران بارداری میتواند خطر سقطجنین را افزایش دهد هرچند که مطالعات علمی هنوز آن را به اثبات نرساندهاند.
3. زنجبیل، درد و گرفتگی عضلات را کاهش میدهد
.jpg)
تأثیر زنجبیل بر کاهش دردهای ناشی از گرفتگی عضلات در حین انجام تمرینات بدنی و ورزشهای سنگین کاملاً به اثبات رسیده و علت آن خاصیت ضدالتهابی این گیاه دارویی است. طبق یک مطالعه مصرف 2 گرم زنجبیل برای طول دورهای 11 روزه باعث کاهش چشمگیر دردهای عضلانی آرنج در تمرینات کششی شده است. درست است که مصرف زنجبیل اثر فوری برای تسکین درد نخواهد داشت اما مصرف مداوم آن باعث کاهش روزافزون دردهای عضلانی میشود.
4. زنجبیل به دلیل خواص ضدالتهابی خود، درد ناشی از آرتروز را درمان میکند
امروزه بیماری آرتروز به یک مشکل و درد رایج مبدل شده و افراد بسیاری از پیر و جوان را آزار میدهد. این بیماری به دلیل از بین رفتن مفاصل بین استخوانی ایجاد میشود که از علائم آن درد و سفتی مفصلی را میتوان نام برد.

بررسی در سالهای اخیر انجامشده که در آن 247 فرد مبتلا به آرتروز زانو برای بررسی تأثیر زنجبیل بر این بیماری مورد آزمایش قرار میگیرند. در بین این افراد کسانی که برای دورهای مشخص زنجبیل مصرف کرده بودند درد کمتری داشته و میزان مصرف مسکن آنها به میزان زیادی کاهش پیدا کرده بود. مطالعه دیگری نشان داد که ترکیبی از زنجبیل، کندر رومی، دارچین و روغن کنجد قادر است به میزان چشمگیری درد و خشکی مفاصل را در بیماران مبتلا به آرتروز تقلیل دهد.
5. زنجبیل قادر است به میزان قابلتوجهی قند خون و خطرات بیماریهای قلبی را کاهش دهد
اخیراً تحقیقات بزرگی در بررسی تأثیر زنجبیل بر قند خون انجامشده که شواهدی از خواص ضد دیابتی زنجبیل را به اثبات رسانده است. مطالعهای در سال 2015 میلادی بر روی 41 شرکتکننده مبتلا به دیابت نوع 2 انجامشده است. هرکدام از شرکتکنندگان در روز 2 گرم زنجبیل مصرف کردهاند و نتایج نهایی نشاندهنده کاهش 12 درصدی میزان قند خون صبحگاهی این افراد بوده است. بهعلاوه درجه و میزان قند خون بلندمدت این افراد نیز در طول 12 هفته حدود 10 درصد کاهش یافته بود.

تأثیر بررسیشده دیگر زنجبیل بر بدن نشان داد که خطرات بیماری قلبی نیز با مصرف مداوم زنجبیل بر بدن کاهش 23 درصدی پیدا میکند. نمودار زیر بهخوبی تأثیر این گیاه معجزهگر را بر بدن نشان میدهد:

درهرصورت توجه داشته باشید که نتایج حاصله در یک مطالعه کوچک به اثبات رسیده است. این نتایج قابلتوجه و دارای اعتبار هستند بااینحال قبل از هرگونه اقدام و توصیهای بهتر است منتظر انتشار نتایج مطالعات و بررسیهای بیشتری باشید.
6. زنجبیل در درمان سوءهاضمه مزمن بسیار مؤثر است
سوءهاضمه مزمن (dyspepsia) که با علائمی همچون درد و ناراحتی مکرر در قسمت فوقانی معده شناخته میشود و علت اصلی آن بنا به تأیید پزشکان تأخیر در تخلیه معده میباشد. نکته جالبتوجه آنجا است که فرآیند تخلیه معده در افراد بیمار با کمک زنجبیل سرعت میگیرد. بهطور مثال بعد از خوردن سوپ، زنجبیل قادر است زمان لازم برای تخلیه معده را 12 تا 16 دقیقه کاهش دهد.
در مطالعهای که برای بررسی تأثیر زنجبیل بر سوءهاضمه و سرعت تخلیه معده صورت گرفته است 24 فرد سالم مورد آزمایش قرار میگیرند. این افراد 1.2 گرم پودر زنجبیل قبل از غذا مصرف میکنند ئ نتایج نشان میدهد که 50 درصد تخلیه معده در آنها افزایش پیدا میکند.
7. زنجبیل موجب کاهش دردهای دوره قاعدگی بانوان میشود
دردهای دوره قاعدگی (dysmenorrhea) بسیار برای بانوان آزاردهنده است. یکی از کاربردهای سنتی زنجبیل کمک به تسکین درد خصوصاً دردهای دوره قاعدگی است. در مطالعهای که بر روی 150 زن در مدت سه روز ابتدایی قاعدگی آنها انجام شد به این افراد 1 گرم پودر زنجبیل خورانده میشد که نتیجه کاهش درد بهطور چشمگیر بود. علت این امر وجود انواعی از مواد مخدر به نامهای مفرنام اسید و ایبوپروفن در ترکیب گیاه زنجبیل است.
8. زنجبیل سطح کلسترول خون را کاهش میدهد
سطح بالای LDL که همان کلسترول بد است رابطهای مستقیم با افزایش خطر بیماریهای قلبی دارد. غذاهایی که میخورید میتواند تأثیر زیادی بر سطح LDL شما بگذارد به همین دلیل باید در انتخاب رژیم غذایی خود بسیار دقت به خرج دهید. در مطالعهای 45 روزه با حضور 85 نفر فرد بالغ مبتلا به کلسترول خون، تأثیر زنجبیل بر کاهش بیماری آنها سنجیده شد. وضعیت سلامت این افراد با مصرف 3 گرم زنجبیل در بسیاری از شاخصها بهخصوص سطح کلسترول بهبود پیدا کرد.
مطالعه دیگری نتایج بهدستآمده از بررسی فوق را پشتیبانی میکند که در آن از موشهای هیپوتیروئیدی استفاده شده است. این موشها در دو سطح بررسی شدهاند. دستهای با داروهای کاهشدهنده کلسترول مثل آتورواستاتین مورد درمان قرارگرفته و دستهای دیگر با مصرف عصاره زنجبیل و نتیجهای که از این آزمایش حاصل شد بهبود بهتر موشهای مصرفکننده زنجبیل بود، بهعلاوه در هر دو آزمایش کلسترول و سطحتری گلیسیرید خون به میزان قابلتوجهی کاهش یافت.
9. زنجبیل خواص ضد سرطانی اثبات شدهای دارد
سرطان یکی از معضلات قرن 21 و یک بیماری جدی است که به دلیل رشد غیرقابلکنترل سلولهای غیرطبیعی ایجاد میشود. عصاره زنجبیل بهعنوان یک درمانگر جایگزین برای چندین نوع از سرطان موردمطالعه و آزمایش قرارگرفته است. مادهای به نام 6-gingerol که به فراوانی در این گیاه دارویی یافت میشود دارای خاصیت ضد سرطانی اثباتشده است.

در مطالعهای با حضور سی فرد مبتلابه بیماری سرطان روده بزرگ، مصرف 2 گرم عصاره گیاه زنجبیل در روز موجب بهبود وضعیت این افراد و کاهش قابلتوجه مولکولهای سیگنال دهنده پرو لاپلاسمی در روده بزرگ شد. بااینحال مطالعه دیگری در افراد مبتلابه سرطان کولون این نتایج را تأیید نمیکند. شواهد دیگری وجود دارد که زنجبیل دارای تأثیرات مثبت بر سرطانهای پانکراس، سرطان پستان و سرطان تخمدان میباشد که در حال بررسیهای بیشتر برای تأیید و انتشار هستند.
10. زنجبیل تأثیر زیادی بر بهبود عملکرد مغز و جلوگیری از ابتلا به آلزایمر دارد
استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن میتوانند موجب تسریع روند پیری شوند و کیفیت زندگی انسان را با مشکل مواجه کنند. اعتقاد بر این است که این عوامل یعنی استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن از ریشههای اصلی بیماری آلزایمر بوده و قدرت شناختی انسان را به نسبت سن کاهش میدهند. مطالعاتی متعددی بر حیوانات صورت گرفته که نشان میدهد زنجبیل میتواند از تأثیر افزایش سن بر زوال عقل و عملکرد مغز بکاهد.

مطالعاتی که بر روی حیوانات انجامشده نشان میدهد که آنتیاکسیدانها و ترکیبات زیست فعال موجود در ریشه گیاه زنجبیل میتواند مهارکننده پاسخهای التهابی رخداده در مغز باشند. شواهدی نیز وجود دارد که بیان میکند زنجبیل میتواند بهطور مستقیم بر عملکرد مغز تأثیر بگذارد و آن را بهبود ببخشد. در مطالعهای که بر روی 60 زن میانسال صورت گرفته است تأثیر زنجبیل بر مغز موردسنجش قرار میگیرد. درنتیجه این آزمایش با مصرف عصاره زنجبیل زمان واکنش در این افراد بهبود پیدا کرده است.
11. عناصر فعال در زنجبیل میتوانند به مبارزه بدن با عفونت کمک کنند
گینگرول، ماده زیست فعال موجود در زنجبیل تازه میتواند خطر ابتلا به عفونت را در انسان بهشدت کاهش دهد. درواقع عصاره زنجبیل کمک میکند که رشد بسیاری از انواع باکتری مهار شود. ازجمله بیماریهای باکتریایی در انسان که زنجبیل بسیار در کنترل و درمان آن تأثیرگذار است میتوان به عفونتهای دهانی و بیماریهای التهابی لثه همچون پریودنتیت و ژنژیویت اشاره نمود. بهعلاوه زنجبیل تازه ممکن است در مقابله با بیماری ویروسی RSV یا همان عفونت شایع تنفسی مؤثر باشد.
منبع : سایت چی نیاز داری
www.healthline.com
کپی برداری با ذکر لینک سایت مجاز است