عوارض دیابت چیست :
دیابت و بیماریهای چشمی:
دیابت میتواند به ناحیه پشت چشم (شبکیه) که حاوی رگهای خونی ظریفی است و برای بینایی اهمیت زیادی دارد، آسیب برساند. به این حالت اختلال شبکیه حاصل از دیابت گفته میشود. بروز اختلال شبکیه به مدت زمان ابتلا به دیابت و نحوه کنترل سطح گلوکز خون بستگی دارد.فشار خون بالا، بالا بودن میزان کلسترول و نارسائی کلیوی نیز بر شدت اختلال شبکیه حاصل از دیابت تاثیر میگذارند. با تشخیص سریع و درمان این اختلال میتوان از نابینایی جلوگیری کرد. با لیزر درمانی یا عمل جراحی میتوان اختلال شبکیه را مداوا کرد.

آب مروارید و آب سیاه ممکن است در سنین پایینتر بروز کنند و شیوع آنها در افراد دیابتی بیشتر است. آب مروارید عدسی چشم را تحت تاثیر قرار میدهد، آن را تیره کرده و ممکن است باعث از دست دادن بینایی شود. راه درمان آب مروارید عمل جراحی است. آب سیاه یا کوری تدریجی زمانی بروز پیدا میکند که فشار داخل کره چشم خیلی زیاد میشود و به عصب بینائی آسیب میرساند. آب سیاه را میتوان با قطرههای چشمی، لیزر یا عمل جراحی درمان کرد.
دیابت و بیماریهای کلیوی:
کلیهها به تصفیه خون کمک میکنند آنها مواد زائد را از خون گرفته و به شکل ادرار از بدن دفع میکنند. دیابت مزمن به کلیهها آسیب میرساند. اگر کلیهها خوب کار نکنند، مواد زائد در بدن خواهند ماند، مایعات بدن افزایش یافته و تعادل شیمیایی بدن به هم میخورد. به این حالت اختلال کلیوی حاصل از دیابت گفته میشود. تشخیص اختلالات کلیوی در مراحل ابتدایی ساده و بدون درد است. بعد از تشخیص دیابت بهتر است کلیهها هر ساله بررسی شوند؛ چرا که معالجه در این مرحله از آسیبهای بیشتر جلوگیری میکند.

ممکن است در بیماریهای کلیوی شدید به دیالیز یا پیوند کلیوی نیاز باشد. همچنین افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت مثانه، کلیه و مجرای ادرار هستند. خطر ایجاد مشکلات کلیوی را میتوانید با این کارها کاهش دهید:
- ترک سیگار
- کنترل سطح گلوکز خون،
- چک کردن منظم کلیهها و فشار خون
- پیروی از یک سبک زندگی سالم.
دیابت و بیماریهای عصبی:
دیابت مزمن به همه اعصاب بدن آسیب میرساند. این آسیب را اختلال عصبی ناشی از دیابت مینامند. اختلال عصبی سبب بیحسی، تغییر در حواس و گاهی اوقات احساس درد و ضعف در پاها، رانها، دستها و بازوها میشود. همچنین میتواند منجر به بروز مشکلاتی در دستگاه گوارش، قلب و اندامهای جنسی شود.
اختلالات عصبی ناشی از دیابت در افراد زیر بیشتر مشاهده میشود:
- افرادی که برای کنترل قند خون خود مشکل دارند.
- افرادی که دارای چربی خون بالایی دارند.
- افرادی که دارای فشار خون بالایی دارند.
- افرادی که اضافه وزن دارند.
- افرادی که بیشتر از ۴۰ سال سن دارند.
- افرادی که مدت طولانیای مبتلا به دیابت هستند.
علائم و نشانههای آسیب عصبی:

- بیحسی، خارش و سوزش یا درد در انگشتان پا، ساق پاها، رانها، دستها، بازوها و انگشتان دست
- احساس ضعف در ماهیچههای دست و پا و تحلیل رفتن آنها
- سوء هاضمه، حالت تهوع یا استفراغ
- اسهال یا یبوست
- احساس سرگیجه یا ضعف و غش ناشی از افت فشار خون در هنگام ایستادن
- مشکلات بینایی
- مشکلات دفع ادرار
- اختلال عملکرد نعوظ (ناتوانی جنسی در مرد)، یا خشکی مهبل در زن
- عرق کردن و تپش قلب
- احساس ضعف
- خشکی پوست
- خشکی دهان، چشمها و بینی.
همچنین اختلالات عصبی موجب احساس ضعف در ماهیچهها و از بین رفتن واکنشهای عصبی به خصوص در قوزک پا میشوند و ممکن است در شیوه راه رفتن فرد تغییر ایجاد میکند. ضمن اینکه احتمال بروز تغییر شکل در ناحیه پا وجود دارد. اگر به قسمتهایی از پا که بیحس است فشار یا صدمهای وارد شود، فرد متوجه آن صدمات نمیشود، و تاول یا زخمهایی که به وجود آمده است نهایتاٌ منجر به ایجاد جراحت میشوند.
.jpg)
اگر صدمهها و زخمها به سرعت درمان نشوند، ممکن است عفونت به استخوان رسیده و در حالت حاد میتواند سبب قطع عضو شود. معالجه اختلالات عصبی بستگی به نوع آسیب عصبی دارد و شامل داروهای مسکن و غیره بر حسب نیاز بیمار است.
دیابت و بیماریهای قلبی/ سکته مغزی:
افراد دیابتی بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی هستند. اگر به مدت طولانی مقدار گلوکز و کلسترول خون بیش از مقادیر توصیه شده بوده و همچنین فشار خون بالا باشد، آسیب جدی به عروق خونی بزرگ وارد میشود. این عوامل ممکن است منجر به بیماریهای قلبی، بیماری عروق کرونر، آسیب مغزی، بیماری عروق مغزی و دیگر بیماریهای مربوط به عروق خونی (بیماری عروق محیطی) شوند. بیماریهای مربوط به عروق خونی پیش رونده هستند و به دلیل افزایش تدریجی رسوبات چربی و تشکیل پلاک، موجب سخت شدن و تنگ شدن عروق میشوند.
.jpg)
بیماری عروق کرونری رایجترین شکل از بیماریهای قلبی است. خون، اکسیژن و دیگر مواد مغذی مهم را به قلب میرساند. رسوبات چربی ممکن است به صورت جزئی یا کامل رگهای خونی که به قلب میروند را ببندند. درد سینه یا حمله قلبی زمانی اتفاق میافتد که جریان خونی که اکسیژن را به قلب میرساند کند شده یا اساساً متوقف شود. بیماری شرائین قلبی با گذشت زمان میتواند سبب ضعیف شدن ماهیچه قلب و ایجاد نارسائی قلبی شود، در نتیجه قلب نمیتواند به خوبی خون را به سایر نقاط بدن برساند. این عارضه خود میتواند موجب ریتم غیر عادی ضربان قلب شود.
سکته مغزی زمانی اتفاق میافتد که خون به قسمتی از مغز نرسیده و بافت مغز صدمه ببیند. عمدهترین عامل این عارضه بسته شدن رگهای خونی است. سکته میتواند سبب آسیبهای فیزیکی مانند فلج شود، شخص را از نظر فکر کردن و صحبت کردن دچار مشکل کند و مشکلات احساسی برای بیمار به وجود آورد. بیماری عروق محیطی زمانی اتفاق میافتد که عروق موجود در کشاله ران به وسیله رسوبات چربی تنگ شده و یا بسته شوند که این خود سبب کاهش خونرسانی به رانها و پاها میشود. بیماری عروق محیطی در بسیاری از افراد دیابتی علائم یا نشانههای خاصی ندارد.
سایر افراد ممکن است نشانههای زیر را داشته باشند:
- درد ران، به خصوص زمان راه رفتن و ورزش کردن، که پس از چند دقیقه استراحت کردن تسکین پیدا میکند.
- بیحسی، سوزش و یا احساس سرما در قسمتهای پایین ران و پا
- زخمها یا عفونتهای روی پاها و رانها که به کندی بهبود مییابد.
.jpg)
ورزش میتواند هم برای درمان بیماری عروق محیطی و هم برای پیشگیری از آن مفید باشد. برخی داروها نیز میتوانند موجب بهبود علائم بیماری شوند. در موارد پیشرفته بیماری، شخص ممکن است با عمل جراحی تحت معالجه قرار گیرد. برای کاهش خطر آسیب به عروق خونی، سعی کنید میزان قند خون، فشار خون و کلسترول خون خود را در حد توصیه شده نگه دارید. به این منظور غذاهای سالم بخورید، فعالیت فیزیکی داشته باشید، و از دارو استفاده کنید. همچنین سیگار را کنار بگذارید.
دیابت و بیماریهای مربوط به دهان
اگر دیابت به درستی کنترل نشود، در بزاق دهان مقدار زیادی گلوکز وجود خواهد داشت که میتواند موجب افزایش میزان باکتری در دهان و همچنین خشکی دهان شود. اگر میزان گلوکز خون به مدت طولانی در سطح بالایی باقی بماند، مقاومت بدن نسبت به عفونت کاهش یافته و ممکن است لثهها نیز تحت تاثیر قرار بگیرند. باید حداقل یک بار در سال به دندانپزشک خود مراجعه کنید، حتی اگر از دندانهای مصنوعی استفاده میکنید.
نشانههای مربوط به بیماریهای دهان عبارتند از:
- لثههای قرمز و متورم یا لثههایی که به آسانی خونریزی میکنند.
- بوی نامطبوع و مزمن دهان یا طعم بد داخل دهان
- هر گونه تغییر در وضعیت قرار گرفتن دندانهای مصنوعی.
منبع : سایت چی نیاز داریکپی برداری با ذکر لینک سایت مجاز است