مراحل زایمان طبیعی :
زایمان باعث مستقل شدن جنین و ورود شما به دنیای والدین میشود. حتی قبل از زایمان، تغییراتی در بدن اتفاق میافتد که شما را برای این کار آماده میکند. در طول زایمان رحم منقبض میشود، دهانه رحم کامل میشود و شروع به باز شدن میکند، جنین می چرخد و سر او در پایین قرار میگیرد و زایمان انجام میشود. جنین، جفت، بند ناف و کیسه آمینوتیک از بدن شما خارج میشوند. زایمان بین چند ساعت تا یک روز و حتی گاهی بیشتر طول میکشد.
زایمان به چهار مرحله تقسیم میشود که مراحل اول و دوم به چند فاز کوچکتر تقسیم میشوند.
1-مرحلۀ اول زایمان طبیعی : بازشدن دهانه رحم
با انقباض هایی شروع میشود که به تدریج بیشتر، طولانیتر و قویتر میشوند و با باز شدن کامل دهانۀ رحم پایان مییابد. مرحله اول شامل3 فاز است. شروع زایمان، فاز فعال و فاز انتقال.
2-مرحلۀ دوم زایمان طبیعی : خروج جنین و تولد نوزاد
با باز شدن کامل دهانۀ رحم آغاز میشود و با تولد نوزاد پایان مییابد.
3-مرحلۀ سوم زایمان طبیعی: خروج جفت
با تولد نوزاد آغاز میشود و با خروج جفت پایان مییابد.
4-مرحلۀ چهارم زایمان طبیعی: پایداری و نرمال شدن وضعیت مادر
بعد از خروج جفت آغاز میشود و تا یک یا چند ساعت بعد که شرایط شما تثبیت شد طول میکشد.
مرحلۀ اول زایمان: باز شدن دهانه رحم

زمانیکه انقباضها بیشتر و شدیدتر می شوند، دهانۀ رحم کم کم باز میشود که این اولین مرحلۀ زایمان است. این باز شدن تا زمانی که دهانۀ رحم 10 سانتیمتر شود ادامه دارد. با پیش رفتن زایمان،مراحل کوتاهتر میشوند و هر مرحله ویژگیهایی دارد که باعث تغییرات جسمی و هیجانی خاصی میشود.
مرحلۀ اول بین 2 تا 24 ساعت ادامه دارد. در نخستین زایمان، مرحلۀ اول معمولا 12 ساعت و نیم است در حالی که در زایمانهای بعدی، این زمان تقریبا نصف میشود.
فاز اول: شروع زایمان
در شروع زایمان، انقباضها هنوز منظم و قوی نیستند. در این مرحله دهانۀ رحم 4 تا 5 سانتیمتر باز میشود. بهترین روش برای عبور از این مرحله بیتوجهی به انقباضهاست. در این مرحله، ترشح هورمونها به صورتی است که باعث تسریع زایمان میشود.
طولانی شدن فاز اول
گاهی زایمان طولانی میشود یعنی مدت زیادی تا شروع آن طول میکشد. برخی معتقدند اگر شروع زایمان بیش از 20 ساعت طول بکشد یا اگر زایمان باعث آسیب جسمی یا روانی شود، فاز اول طولانی شده است.ممکن است از طولانی شدن شروع زایمان خسته و ناراحت شوید اما تصور نکنید که دیگر مراحل نیز
طولانی خواهند بود. تاخیر در شروع زایمان، مشکل به حساب نمیآید.
اگر شروع زایمان به تاخیر افتاد انجام موارد زیر به شما کمک میکند:
هنگام معاینه مهبل از پزشک خود در مورد وضعیت دهانۀ رحم سوال کنید. اگر دهانۀ رحم تغییر زیادی نکرده است صبور باشید تا این تغییرات کم کم به وجود بیایند.
ناراحت و مظطرب نشوید.تأخیر در شروع زایمان را امری طبیعی و موقتی فرض کنید.
غذا و مایعات بخورید و از اطرافیان خود حمایتهای عاطفی دریافت کنید.
به جای انجام فعالیتهای بدنی برای سرعت بخشیدن به زایمان، خود را با فعالیتهای سبک و سرگرم کننده مشغول کنید.
اگر نگران و ناراحت هستید با همسر، پزشک و یا دوستتان گفت و گو کنید. اگر گفت وگو شما را آرام نکرد در مکانی خلوت گریه کنید. گریه کردن، ناراحتی و اظطراب را کاهش میدهد.
فاز دوم: زایمان فعال
هنگامی که دهانۀ رحم 4 تا 5 سانتیمتر باز میشود، انقباضها شدیدتر و دردناکتر می شوند و شما از فاز اول وارد فاز دوم میشوید. بسیاری از زوجها در این مرحله به بیمارستان مراجعه میکنند.

ممکن است فکر کردن به این موضوع که چقدر طول میکشد تا دهانۀ رحم 10 سانتیمتر از شود شما را نگران کند یا از اینکه نمیتوانید انقباضها را کنترل کنید هراسان شوید یا حتی ممکن است گریه کنید. این واکنش ها طبیعی هستند.
فاز سوم: انتقال
در این فاز، دهانۀ رحم کاملا باز میشود و جنین از رحم به کانال زایمان منتقل میشود. انقباضها طولانیتر(نودثانیه تا دو دقیقه) و بیشتر (هر دو یا سه دقیقه یک بار) میشوند. با اینکه هنوز در مرحلۀ اول زایمان هستید، بدن علائم مرحله دوم را نشان میدهد.

احساس میکنید خسته، بی قرار و زودرنج شدهاید. بدن شروع به ترشح مقدار زیادی آدرنالین میکند که باعث احساس ترس، تهوع، استفراغ، سرما یا لرزش میشود اما در عین حال این هورمون باعث می شود هشیارتر شوید و برای کنار آمدن با درد و فشار آماده شوید.
گرفتگی غیر ارادی عضلات ممکن است باعث تحریک دیافراگم و در نتیجه موجب سکسکه، خِرخِر کردن سینه و آروغ شدن شود. شاید در کمر و رانها احساس درد کنیدافزایش فشار موجب لرزش پاها یا حتی کل بدن و نیز خروج ترشحات خونین از مهبل میشود. فاز انتقال معمولا کمتر از 1ساعت طول میکشد و حدود 5 تا 20 دقیقه انقباض در این مرحله انجام میشود.
مرحلۀ دوم زایمان طبیعی: تولد نوزاد
هنگامی که دهانۀ رحم باز میشود مرحلۀ دوم آغاز میشود. نوزاد از رحم خارج میشود، درون لگن میچرخد، از مهبل عبور میکند و متولد میشود. در مرحلۀ دوم، درد انقباض ها کاهش می یابد و انقباض ها کمتر میشوند. در این زمان آرامتر میشوید، میتوانید فکر کنید و برای به دنیا آوردن کودک تجدید نیرو کنید.
فشار زایمان طبیعی:
مهمترین نشانه مرحلۀ دوم، فشار زایمان است. این فشار نتیجه فشاری است که جنین هنگام باز شدن کامل دهانۀ رحم به مهبل وارد میکند. این فشار در طول هر انقباض چندین بار اتفاق میافتد و نشان دهندۀ این است که عضلات رحم، جنین را به بیرون میرانند.
وجود فشارهای مداوم یا با فاصله به عوامل متعددی چون سرعت حرکت جنین، مکان و حالت او در درون لگن، وضعیت بدنی شما و غیره بستگی دارد. از پزشک خود در مورد دهانۀ رحم سوال کنید. اگر دهانۀ رحم کاملا باز شده است با فشار جنین روی مهبل، شما نیز میتوانید شروع به فشار دادن کنید.
برای برخی زنان این مرحله لذتبخشترین مرحله زایمان و برای عده ای دیگر بسیار دردناک است. در صورت استفاده از مسکّن، به خصوص بیحسی نخاعی ممکن است درد یا فشار را احساس نکنید.
فازهای مرحلۀ دوم
مرحلۀ دوم3 فاز دارد: فاز استراحت، پایین آمدن کودک و تولد.
این 3 فاز از برخی جهات شبیه به 3 فاز مرحلۀ اول هستند. نشاط، درد خفیف و روند کُند در فاز اولِ هر دو مرحله مشترک است. انقباضهای شدید، غرق شدن در خود و پیشرفت مداوم از ویژگیهای فاز دوم است و سرانجام، تشدید احساسات و گیجی از ویژگیهای فاز سوم است.
مرحلۀ دوم با تولد نوزاد پایان مییابد. هنگام تولد، ابتدا پوست کودک مایل به آبی است و ممکن است آغشته به خون، مخاط و لایه پنیری باشد (لایه پنیری ماده سفید رنگی است که از پوست کودک در درون رحم محافظت میکند). با اولین تنفس کودک، پوست او رنگ طبیعی پیدا میکند.
هنگامی که منتظر دفع جفت هستید میتوانید نوزاد را که خشک شده است در آغوش بگیرید. بلافاصله بعد از تولد، بند ناف قطع میشود اما تأخیر در قطع بند ناف فواید طولانی مدتی برای کودک دارد. در برخی بیمارستانها بعد از تولد کودک، معاینه های لازم انجام میشود اما پژوهش ها نشان میدهند کودکانی که بعداز تولد در کنار مادر میمانند گرمتر هستند و سریعتر شیرخوردن را آغاز میکنند.
مرحلۀ سوم زایمان طبیعی : خروج جفت
این مرحله معمولا بین 10 تا 30 دقیقه طول میکشد و نسبت به دیگر مراحل درد کمتری دارد. این مرحله با تولد کودک شروع میشود و با خروج جفت پایان مییابد.بعد از تولد کودک، انقباضها به تدریج متوقف میشوند اما برای جدا شدن جفت از دیوارۀ رحم، انقباضها دوباره شروع میشوند. با اینکه شدت این انقباضها کمتر است اما هنوز هم دردناک هستند. برای خروج سریعتر جفت، پزشک از شما میخواهد که به خود کمی فشار بیاورید.
سنجش نوزاد با نمره آپگار(Apgar )
یک دقیقه بعد از تولد و 5 دقیقه بعد از تولد، سلامت کودک با استفاده از روشی که نمرۀ آپگار نامیده میشود بررسی میشود. به محض اینکه کودک شروع به نفس کشیدن میکند و خشک میشود. پرستار 5 عامل را در کودک بررسی میکند و به هر کدام از آنها نمرۀ صفر تا 2 میدهد.
نمرۀ بین 7 تا 10 نشانه سالم بودن نوزاد است. نمرۀ 6 یا کمتر به این معنی است که کودک نیازمند مراقبتهای پزشکی و توجه ویژه است.
نوزادان به ندرت نمرۀ 10 میگیرند زیرا دستها و پاهای آنها تا مدت کوتاهی پس از تولد، آبی است. اگر نمره اولیه کودک 6 یا کمتر باشد ممکن است پرستار، کودک را برای تحریک کردن یا اکسیژن رسانی به دستگاه انکیباتور(گرم خانه) منتقل کند.
نمرۀ دوم آپگار پنج دقیقه بعد به دست میآید و معمولا بیشتر است که به علت بهبود شرایط کودک، پس از گذشت زمان یا درمان است.
با اینکه این آزمایش کودکانی را که نیازمند مراقبتهای پزشکی فوری هستند شناسایی می کند اما نمی تواند سلامت کلی و طولانی مدت کودک را بررسی کند. پرستار، معاینه های ضروری را تا 24 ساعت پس از تولد نوزاد انجام میدهد تا سلامت نوزاد را دقیقتر بسنجد.
بریدن بند ناف در زایمان طبیعی :
بلافاصله پس از تولد، بند ناف نوزاد در دو نقطه با دو گیره نگه داشته میشود سپس بین این دو نقطه با قیچی قطع میشود. در برخی شرایط خاص، بند ناف قبل از تولد قطع میشود، مانند زمانی که بند ناف کوتاهتر از حد معمول است یا اطراف بدن کودک پیچیده شده است. در صورت وجود چنین شرایطی بلافاصله بعد از خارج شدن سر کودک، بند ناف بریده میشود.
مرحلۀ چهارم زایمان طبیعی : بهبودی(Recovery )
مرحلۀ چهارم، بعد از دفع جفت شروع میشود و تا تثبیت شدن شرایط شما که معمولا 1 تا 2 ساعت طول میکشد ادامه دارد. در صورتی که بیهوش شده باشید، زایمان شما سخت و طولانی باشد یا سزارین کرده باشید مرحله بهبودی طولانیتر میشود. بعد از زایمان ممکن است در پاهایتان احساس لرزش و ضعف داشته باشید که طبیعی است.
حولۀ گرم باعث کم شدن لرزش میشود. در این مرحله میتوانید نوزاد را در آغوش بگیرید و به او شیر دهید. اغلب نوزادان از حدود 20 دقیقه بعد از تولد آماده شیر خوردن هستند.
نکات کلیدی
- کودک نیز در روند زایمان شرکت دارد و پس از آن، هر دو برای زندگی جدیدآماده میشوند.
- اتفاقات غیر منتظره را پیش بینی کنید. با آگاهی از مراحل مختلف و مشکلات بارداری مانند زایمان طولانی مدت یا زایمان سریع میتوانید شرایط را پیش بینی کنید و درست عمل کنید.
- با آگاهی از آنچه در مراحل مختلف زایمان رخ میدهد، می توانید خود را برای زایمان آماده کنید.
- منبع : سایت چی نیاز داری
- کپی برداری با ذکر لینک سایت آزاد است.